• Gemakkelijk bestellen en afhalen in de winkel
 • Gratis thuisbezorgd vanaf € 75
 • Gratis afhalen en retourneren in de winkel
 • Persoonlijk advies in onze winkel
menu
0
Vandaag geopend van 09:00 tot 18:00

Tandenpoetsen bij uw hond of kat

Tandenpoetsen bij uw hond of kat

Jong geleerd is oud gedaan. Het is daarom belangrijk dat u uw hond of kat van jongs af aan laat wennen aan een tandenborstel en tandenpoetsen. Het is belangrijk om uw hond of kat in stappen het tandenpoetsen aan te leren. Wanneer een stap zonder moeite en stress verloopt, kunt u doorgaan met de volgende stap.

De tanden van uw hond poetsen

 1. Masseer bij een gesloten bek met uw vingertoppen de bovenlippen van uw hond zacht over de kiezen heen.
 2. Duw met uw vingers de lip van uw hond omhoog zodat de snijtanden zichtbaar worden. Om de hoektanden en kiezen te poetsen, duwt u met uw duim de lip aan één zijde omhoog zodat het tandvlees en de elementen zichtbaar worden. U hoeft de bek hierbij niet te openen. Wrijf met een zacht verbandgaasje of met een vingertandenborstel voorzichtig over de buitenkant van de tanden en kiezen. Besteed extra aandacht aan de hoektanden en achterste kiezen.
 3. Indien de buitenkant goed gaat, kunt u het kauwvlak en de binnenzijde gaan poetsen. De binnenzijde is vaak minder vuil.
 4. U kunt speciale smakelijke dierentandpasta gebruiken om het poetsen nog effectiever te maken. Gebruik nooit tandpasta voor mensen.
 5. Indien poetsen met een gaasje of vingerborstel lukt, kunt u gaan poetsen met een speciale tandenborstel voor honden. Zo maakt u het poetsen nog effectiever. Gebruik daarbij lauw water en eventueel een dierentandpasta. Zet uw wijsvinger op de kop van de tandenborstel om uitschieten te voorkomen en poets met cirkelvormige bewegingen.

De tanden van uw kat poetsen

 1. Masseer bij een gesloten bek met uw vingertoppen de bovenlippen van de kat zacht over de kiezen heen.
 2. Leg uw hand over de bek van de kat en duw met uw duim zacht op de wang zodat de lip optrekt en de kiezen en het tandvlees aan één zijde zichtbaar worden. U hoeft de bek niet te openen.
 3. Wrijf met een zacht verbandgaasje, wat u om de vinger van uw andere hand wikkelt, voorzichtig over de buitenkant van de tanden en kiezen. De binnenkant hoeft niet gepoetst te worden, dit wordt door de tong gereinigd. Het is met name belangrijk om de hoektanden en de achterste kiezen van de bovenkaak goed te poetsen.
 4. U kunt speciale tandpasta of mondwater voor dieren gebruiken om het poetsen nog effectiever te maken. Gebruik nooit tandpasta voor mensen.
 5. Indien poetsen met een gaasje lukt, kunt u gaan poetsen met een speciale tandenborstel voor katten.

Tips bij het aanleren van tandenpoetsen bij de hond en kat:

 • Zorg ervoor dat het tandenpoetsen onderdeel wordt van uw dagelijkse routine.
 • Lukt het niet om dagelijks te poetsen, een paar keer per week is beter dan niets.
 • Prijs uw hond of kat als het goed gaat en geef achteraf een beloning.
 • Houd het kort, u hoeft geen 2 minuten te poetsen zoals bij mensen.
 • Speciale kauwkluiven kunnen bij honden een waardevolle aanvulling zijn om tandplak te verminderen. Zorg er echter voor dat uw hond hierdoor niet te veel calorieën binnenkrijgt.
 • Maak er geen gevecht van! Sommige honden en katten laten het tandenpoetsen gewoon niet toe. In dit geval is het raadzaam om speciale brokken te geven. Laat het gebit ook regelmatig controleren door de dierenarts.

Met vragen over het gebit, gebitsproblemen en speciale voeding om het gebit gezond te houden, kunt u altijd terecht bij de Pets Health balie. Ook kunt u ons telefonisch bereiken via 0182 - 44 10 25.Handige informatie