• Gemakkelijk bestellen en afhalen in de winkel
  • Gratis thuisbezorgd vanaf € 75
  • Gratis afhalen en retourneren in de winkel
  • Persoonlijk advies in onze winkel
menu
0
Vandaag geopend van 09:00 tot 18:00

Allergie bij de hond

Bij allergie is er sprake van een overgevoelige reactie op bepaalde stoffen (allergenen). Dit kan een reactie zijn op de omgeving (pollen, huidschilfers), insecten, medicatie of voeding. Het immuunsysteem van uw hond reageert overdreven sterk op een allergeen, waardoor jeuk, huidklachten en darmproblemen ontstaan.

Diagnose stellen bij de dierenarts

Tijdens een bezoek aan de dierenarts, worden andere oorzaken van jeuk, zoals parasieten, zoveel mogelijk uitgesloten. Ook maken we afkrabsels van de huid, die we onderzoeken. De jeuk en huidproblemen van uw hond worden behandeld met jeukremmende middelen, shampoos en in sommige gevallen met antibiotica. Om te voorkomen dat de jeuk terugkeert is het belangrijk om de oorzaak van de allergie op te sporen.

De meest voorkomende allergieën bij de hond

Allergieën kunnen veel op elkaar lijken en daarnaast kan uw hond ook meerdere allergieën tegelijk hebben. Door jeuk gaan honden zichzelf krabben, likken en bijten, wat de huidklachten verergert. De meest voorkomende allergieën bij de hond zijn vlooienallergie (49% van de gevallen), voedselallergie (15%) en atopie (30%). Atopie is een reactie op stoffen in de omgeving zoals pollen of huisstofmijten.

Vlooienallergie

De meest voorkomende oorzaak van aanhoudende jeuk bij honden is een vlooienallergie. Dit betekent dat het dier overgevoelig reageert op vlooienbeten. Bij een beet injecteert de vlo speeksel in de huid van de hond. Hierdoor ontstaat een lokale ontsteking. Bij een allergie reageert het lichaam op de eiwitten in het speeksel, waardoor een heftige ontstekingsreactie ontstaat. De allergie ontwikkelt zich over het algemeen in het eerste levensjaar, maar kan ook op latere leeftijd pas ontstaan. Een vlooienallergie ontwikkelt zich door herhaald contact met vlooienspeeksel. Bescherm uw hond daarom van jongs af aan goed tegen vlooien.

Symptomen van vlooienallergie

Honden met een vlooienallergie hebben veel jeuk. Vooral op het achterlijf (buik, rug, staart en achterpoten) treedt hierdoor irritatie (roodheid, korsten) en kaalheid op. Ook als er geen vlooien of vlooienpoepjes bij uw hond gevonden worden, kan het wel degelijk om een vlooienallergie gaan. De meeste honden hebben met name in de zomer en het najaar last van hun vlooienallergie aangezien er dan de meeste vlooien zijn.

Diagnose van vlooienallergie

Er bestaat een huidtest waarbij een vlooienallergie aangetoond kan worden. Deze test werkt in 90% van de gevallen. Het verdwijnen van de symptomen na een behandeling is daarnaast een belangrijke aanwijzing dat het om een vlooienallergie gaat.

Behandeling van vlooienallergie

De kans op contact met vlooien moet zo klein mogelijk worden gemaakt door vlooien op een effectieve manier en consequent te bestrijden. Een middel dat alleen volwassen vlooien doodt is niet voldoende indien uw hond last heeft van vlooien. Een volwassen vlo legt in een maand ongeveer 1500 eitjes. De vlooieneieren vallen van uw hond af en komen zo op de vloer, in de mand, op de bank, in de auto of in het reismandje terecht. Deze eitjes komen na 1 tot 2 weken uit waardoor nieuwe vlooien ontstaan. Het advies is daarom om vlooien op meerdere fronten tegelijk en herhaaldelijk te bestrijden:

  • Behandel uw huisdieren: Behandel al uw huisdieren door middel van een pipet, pil, band of spray om volwassen vlooien te doden. Het is belangrijk om de behandeling tijdig te herhalen. Per middel kan de werkzaamheid verschillen. Wij helpen u graag bij de keuze voor een geschikt product. Wanneer uw hond veel last heeft van jeuk kan het daarnaast nodig zijn om een allergische reactie te onderdrukken door middel van een injectie of tabletten.
  • Behandel de omgeving: Naast de volwassen vlo is het belangrijk om ook de larven, poppen en eitjes te bestrijden. Stofzuig regelmatig en gebruik een omgevingsspray. Er zijn ook vlooienmiddelen die zowel volwassen vlooien als eitjes en/of larven doden. Haal bladeren in de tuin weg. Dit is een goede schuilplaats voor vlooien en larven. Wees ook voorzichtig in contact met andere dieren, zij kunnen de leefomgeving van uw hond opnieuw besmetten.

Resistentie tegen vlooienmiddelen wordt weinig gezien. Toch kan het zijn dat u ondanks vlooienbestrijding een vlo vindt bij uw huisdier, bijvoorbeeld omdat er veel vlooieneitjes aanwezig zijn in de omgeving van uw huisdier. Afhankelijk van het middel wat u gebruikt, duurt het even voor deze nieuwe vlooien ook gedood worden.

Voedselallergie

Zelfs honden die al jaren hetzelfde voer krijgen kunnen een voedselallergie ontwikkelen. De meeste honden zijn gevoelig voor eiwitten van rund, zuivel, tarwe, soja, kip, zuivel, mais of eieren. Een kleine hoeveelheid van deze eiwitten kan al een allergische reactie opwekken.

Symptomen van voedselallergie

Een voedselallergie kan zich uiten in huidproblemen, matig tot ernstige jeuk en/of maagdarmproblemen als winderigheid, braken en diarree. De huidproblemen komen vooral voor op de poten, in de oksels, de liezen, rond de anus, de romp en de oren. Ook kan er sprake zijn van frequente oorontstekingen

Diagnose van voedselallergie

Om vast te stellen of uw hond een voedselallergie heeft, wordt gestart met een eliminatiedieet. Dit houdt in dat uw hond 8 weken een apart dieet krijgt. Bij een kortere periode kunnen we niet met zekerheid vaststellen of het dieet werkt. Het is erg belangrijk dat naast het dieet niets anders wordt gegeven, ook geen snoepjes of botten. Zorg er daarnaast voor dat een reactie op vlooien wordt uitgesloten door uw hond te ontvlooien.

Zijn de klachten na 8 weken nog steeds verminderd of verdwenen dan kan er geprovoceerd worden om toeval uit te sluiten. Hierbij wordt uw hond weer teruggezet op ander voer om te zien of de klachten opnieuw ontstaan. Is dit het geval dan is een voedselallergie bewezen. Samen met u wordt vervolgens gezocht naar een geschikte voeding voor uw hond. Mocht het dieet geen of onvoldoende effect hebben, dan is het waarschijnlijk dat de allergie (mede) door iets anders wordt veroorzaakt, zoals een atopie.

Er zijn 3 opties voor het eliminatiedieet:

  • Zelfbereidingsdieet: Met het zelfbereidingsdieet worden de beste resultaten gezien en het wordt vaak goed gegeten. U geeft vlees van 1 diersoort (eiwitbron) dat uw hond nog nooit heeft gehad en normaal gesproken niet in hondenvoer voorkomt, bijvoorbeeld paard, kangoeroe, konijn of struisvogel. Daarnaast kiest u 1 koolhydraatbron waar weinig reactie op gezien wordt, zoals aardappel of witte rijst (geen zilvervliesrijst). Dit dieet is alleen geschikt voor de testperiode van 8 weken en mag niet langer gevoerd worden in verband met een tekort aan nutriënten.
  • Gehydrolyseerd dieet: Royal Canin Anallergenic® en Hills Z/D ultra allergen free® zijn speciaal ontwikkeld voor honden met allergie. Dit dieet kan in tegenstelling tot het zelfbereidingsdieet na de testperiode gewoon gevoerd blijven worden.
  • Dieet met 1 eitwitbron: Dit dieet werkt via hetzelfde principe als het zelfbereidingsdieet, maar u maakt gebruik van kant- en klare worsten en kuipjes vlees op basis van 1 eitwitbron. Ook dit dieet kan alleen tijdens de testperiode gevoerd worden.

Atopie

Atopie is de aanleg om een allergische aandoening te krijgen. Honden met atopie zijn overgevoelig voor omgevingsallergenen zoals graspollen en huisstofmijt en in sommige gevallen ook voor voedselallergenen. Atopie is vaak erfelijk. Het komt vaker voor bij bepaalde rassen zoals de West Higland wihte terrier, de labrador, de bullterrier en de Duitse herder.

Symptomen van atopie

Honden met atopie hebben jeuk. Daarnaast kan de huid rood en schilferig zijn. Dit is met name te zien op de poten, de oksels, de liezen, rond de anus, de romp en de oren. Ook kan er sprake zijn van frequente oorontstekingen. Krabben, bijten en likken verergert de klachten. Er kunnen kale plekken en huidontstekingen ontstaan. Bij langdurige problemen kan een verdikte huid ontstaan. Afhankelijk van waar de hond allergisch voor is kunnen de klachten alleen in een bepaald seizoen of het hele jaar door voorkomen. Ook factoren zoals stress, temperatuurschommelingen, zwemmen in zoetwater en hormoonschommelingen kunnen de klachten verergeren.

Diagnose van atopie

We onderzoeken of de jeuk van uw huisdier veroorzaakt wordt door parasieten en/of er sprake is van een vlooien- of voedselovergevoeligheid. Vervolgens kan door middel van een huidonderzoek en bloedonderzoek worden onderzocht voor welke allergenen uw hond allergisch is. Zo kunnen we uw hond op de juiste manier behandelen.

Behandeling van atopie

Atopie is helaas niet te genezen. Jeuk en pijn tasten het welzijn van uw huisdier aan. Er zijn meerdere mogelijkheden om de symptomen te onderdrukken. Eventuele bacteriële en/of gistinfecties worden behandeld met medicatie en speciale shampoos. De jeuk kan worden onderdrukt met verschillende medicijnen. Daarnaast is het mogelijk om uw hond te desensibiliseren. Hierbij spuiten we kleine hoeveelheden van de allergenen waar uw hond gevoelig voor is onder de huid. Bij 60 tot 70% van de honden zorgt dit voor vermindering van de klachten. Wanneer desensibilisatie werkt, moeten de injecties levenslang gegeven worden. Daarnaast is het belangrijk om de huidbarrière van uw hond te ondersteunen door omega 3- en 6-vetzuren te geven via voeding of op de huid.Handige informatie