• Gemakkelijk bestellen en afhalen in de winkel
 • Gratis thuisbezorgd vanaf € 75
 • Gratis afhalen en retourneren in de winkel
 • Persoonlijk advies in onze winkel
menu
0
Vandaag geopend van 09:00 tot 18:00

Giardia bij de hond of kat

Giardia is een zeer besmettelijke darmparasiet die zowel bij dieren als bij mensen (chronische) diarree kan veroorzaken. Giardia zit overal in de omgeving en is in Nederland na de spoelworm de meest voorkomende maagdarmparasiet bij honden.

Symptomen van giardia

Giardia komt vooral voor bij pups, jonge dieren of verzwakte dieren. Ze kunnen dan een of meerdere van de onderstaande klachten vertonen:

 •  Langdurige of steeds terugkomende stinkende en brijachtige diarree.
 • Slijm en/of bloed bij de ontlasting
 • Smakken en/of boeren
 • Braken

Doordat de parasiet het darmslijmvlies beschadigt, is er een minder goede opname en vertering van voedingsstoffen en kan ook gewichtsverlies optreden. De eetlust blijft bijna altijd behouden. Volwassen dieren vertonen vaak minder symptomen maar scheiden wel besmettelijke giardia-cysten uit. Hierdoor kunnen zij andere dieren wel besmetten.

Hoe wordt uw huisdier besmet met giardia?

Dieren besmetten zich door het opnemen van besmettelijke giardia-cysten. Besmette dieren scheiden met tussenpozen, zo’n 4 tot 5 weken duizenden besmettelijke cysten uit met de ontlasting. Deze cysten kunnen met name in een koele en vochtige omgeving wekenlang overleven. Honden en katten krijgen de cysten binnen door het drinken van besmet water, het eten van besmet voedsel en ontlasting, tijdens het spelen of tijdens het likken van de poten of andere dieren. De cyste barst open in de darmen, waarna de parasiet vrijkomt. De opname van enkele van deze cysten is al genoeg om ziek te worden.

Ook wanneer uw huisdier niet buiten komt, kan hij besmet worden met giardia. U kunt de parasiet namelijk zelf mee naar binnen nemen, bijvoorbeeld via uw schoenzolen.

Diagnose

Giardia wordt vastgesteld door het aantonen van de parasiet of de cysten in de ontlasting van uw huisdier. De ontlasting wordt onderzocht op giardia door middel van een Snap-test en/of microscopisch onderzoek. Omdat cysten niet continu worden uitgescheiden is het advies om de test te doen op drie achtereenvolgende dagen. Vaak wordt de ontlasting van uw hond of kat ook onderzocht op andere parasieten die diarree kunnen veroorzaken.

Behandeling van giardia

De behandeling van giardia bij honden en katten bestaat uit een aantal onderdelen:

 • Driedaagse kuur met een parasietenbestrijdingsmiddel bijvoorbeeld van Panacur®.
 • Voorkomen van herbesmetting:
  • Was de achterhand van uw dier met honden/kattenshampoo
  • Reinig en ontsmet daarna de vloeren, drink- en voerbakken, speeltjes, manden, meubels en de reismand. Denk ook aan de auto en die van de uitlaatservice. Maak altijd eerst schoon, voordat u gaat desinfecteren. Gladde oppervlakken kunt u behandelen met stoom, heet water, chloor of ammoniumzout. Desinfectiemiddelen werken alleen in een schone omgeving, zonder zeepresten. Voor een goede desinfectie dient u altijd voldoende inwerktijd aan te houden. Indien er geen inwerktijd voor giardia staat aangegeven op de verpakking, kunt u 5 minuten aanhouden.
  • Het goed laten drogen van oppervlaktes en spullen draagt bij aan het onschadelijk maken van de besmettelijke cysten. Drogen kan zowel aan de lucht, in de zon als in de droger.
  • Voorkom zoveel mogelijk dat je huisdier zich opnieuw besmet door het drinken van oppervlaktewater of het likken van gras.

Ondanks dat giardia goed te behandelen is, zien we soms dat giardia en daarmee ook de diarreeklachten steeds terugkomen. In dit geval wordt een individueel plan opgesteld om van de problemen af te komen.

Besmettingsgevaar voor de mens

Giardia komt ook voor bij de mens, echter gaat het bij mensen en dieren om verschillende types. De kans dat u met giardia besmet wordt door uw huisdier is zeer klein. Wel is het belangrijk om een goede hygiëne in acht te houden. Was uw handen na het aaien en verzorgen van de hond of kat. Indien u of andere gezinsleden maagdarminfecties hebben, kunt u het beste uw dierenarts en huisarts op de hoogte stellen.Handige informatie